«

»

júl 02

Bejegyzés nyomtatása

Több mint félezer lakoshoz már eljutott, hamarosan az áldozatoknak is segít a „SZMÖRE” Baranyában (sajtóközlemény)

Testi sértés, garázdaság, rablás, zsarolás, zaklatás – csak néhány bűncselekménytípus azok közül, amelyek Baranyában is beárnyékolják sokak életét. A „SZMÖRE – Személy- és vagyonvédelemért Mozgalom Önkéntes Reflexív Együttműködéssel” projekt az áldozatoknak, a veszélyeztetetteknek, valamint az áldozatsegítő rendszerben dolgozó szervezeteknek is segít – mind többféleképpen.

A „SZMÖRE” program tavaly szeptember óta zajlik, főként Pécs keleti városrészében és a sellyei kistérségben. A szolgáltatásaiba mintegy 40 együttműködő partner szervezetet vont be, ami azért is fontos, mert az egyik célja éppen az, hogy összehangolja, hatékonyabbá tegye az áldozatokkal és a veszélyeztetettekkel foglalkozó szakemberek munkáját. A projektben két és fél hónapja kezdődtek meg azok a tájékoztató rendezvények, melyekhez az együttműködő partnerek – pécsi, illetve Sellye térségi iskolák, kollégiumok, idősotthonok és önkormányzatok – biztosítanak helyszíneket. A Mobil akció, a Fiatal szülők klubja, a Kistérségi roadshow, a Bűnmegelőzési workshop, a Praktikus tanácsok és a Drámapedagógia foglalkozások más-másféle módon és témában hívják fel a figyelmet a veszélyhelyzetekre és azok megelőzési lehetőségeire. Elsősorban a két legveszélyeztetettebb korosztályra (a 14-29 évesekre és a 60 felettiekre) fókuszálnak, és a visszajelzések alapján nagy sikerrel zajlanak. Image00001kicsi

A „SZMÖRE” újabb mérföldkőhöz érkezett – mondja dr. Fűtő Mihály, a projekt szakmai vezetője: – A program szakmai stábja a közelmúltban két új szakemberrel bővült, a mentálhigiénés munkatárs és a pszichológus július közepétől már az áldozattá vált embereknek próbál gyors és szakmai segítséget nyújtani. Pécsett és a sellyei kistérségben személyesen heti 16 órában, interneten – e-tanácsadással – a www.szmore.hu oldalon keresztül pedig hetente 24 órában állnak azok rendelkezésére, akiket bűncselekmény elszenvedőjeként lelki megrázkódtatás ért, és úgy érzik, hogy szakember segítségére szorulnak. A szolgáltatás ingyenes, és a 30/227-5875-ös számon várjuk jelentkezésüket!

A szakmai vezető hozzáteszi azt is, hogy a program szolgáltatásai azután szeptemberben még tovább bővülnek – akkor kezdődnek meg azok a képzések, melyek az együttműködő partner szervezetek munkatársainak szólnak. A cél az, hogy hatékonyabban tudják ellátni a mindennapi feladataikat az áldozatok, illetve a veszélyeztetettek között.

A „SZMÖRE” projekt az Új Széchenyi Terv és a TÁMOP 5.6.1.C-11/2-2011-0014 pályázat keretében, az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg, 2012.09.01. és 2014.08.31. között. A projekt kedvezményezettje a RegioLine Nonprofit Kft. (a Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara Tolna, Somogy és Baranya megyei szervezeteinek közös cége), fő együttműködő partnerei pedig a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság és a Baranya Megyei Kormányhivatal Igazságügyi Szolgálata.

Az adott cikk linkje: http://www.szmore.hu/2013/07/tobb-mint-felezer-lakoshoz-mar-eljutott-hamarosan-az-aldozatoknak-is-segit-a-szmore-baranyaban-sajtokozlemeny/

Vélemény, hozzászólás?