«

»

aug 30

Bejegyzés nyomtatása

A helyzetfelmérő kutatás eredményei is növelik a “SZMÖRE” hatékonyságát

Fontos megállapításokhoz segítette a „SZMÖRE” munkatársait a projekt hatékonyság-vizsgálatának első része, melynek során a kérdezőbiztosok mindkét célterületen – Pécs keleti városrészében és a sellyei kistérségben – 500-500 embert kerestek fel a célból, hogy kitöltessék velük a projekt kérdőívét. 34 kérdésre vártak választ, hogy felmérhessék a lakosok biztonságérzetét, áldozattá válásuk valószínűségét, a már áldozattá vált személyek mentális segítésének aktuális helyzetét, valamint a közbiztonsággal kapcsolatos elvárásokat.

A felmérés (melyet egyébként a projekt vége felé, 2014 nyarán még egy, hasonló kutatás követ majd, s a kettőt összesítve derül ki, hogy az áldozatsegítést és az áldozattá válás megelőzését célzó „SZMÖRE” projekt mennyire volt sikeres) eredményeinek kiértékelése számos fontos, a „SZMÖRE” további tevékenységét is befolyásoló megállapításhoz vezetett. A részletes információkat gyorsjelentés tartalmazza, de e helyütt is felsorolunk néhányat közülük:

– Mindkét területen az első helyen felsorolt és ezáltal a legelterjedtebbnek ítélt bűncselekmények a vagyon elleni bűncselekmények.

– Pécs-Keleten elsősorban a betörések, lopások, rablások, garázdaság, prostitúció és drogfogyasztás elleni védekezésre kell felkészíteni a célcsoportot, addig a sellyei kistérségben élők esetében a lopások – ezen belül terménylopások -, a közlekedésbiztonsággal kapcsolatos veszélyek, a garázdaság és az uzsora elleni védekezési technikák fejlesztésének kell elsődleges szerepet kapnia.

– A sellyei kistérség közbiztonsági helyzete Pécs keleti városrészénél lényegesen jobb. A mért adatok mindenképp arra kell, hogy ösztönözzék a program irányítóit, hogy az áldozattá vált személyekkel kapcsolatos programok esetében a hangsúlyt a pécsi célterületre helyezzék.

– A projekt kiemelt célcsoportjainak kiválasztása az adatok alapján indokoltnak tűnik, az idősek inkább problémákkal telinek és veszélyesnek élik meg környezetüket, segíteni kell őket a lehetőségeik szerinti védekezésre, a fiatalok pedig alulértékelik a biztonsági helyzetet, őket felkészítéssel meg kell óvni az áldozattá válástól.

– Professzionális áldozatsegítés – a mért, de óvatosan kezelendő, adatokból kiindulva – a térségben gyakorlatilag nem vagy alig működik. Az áldozatsegítési folyamatba nem kapcsolódtak be a civil és egyházi szervezetek, a helyi önkormányzatok, mérsékelt a szerepe az állami szolgálatnak és nincsenek jelen a területhez kapcsolódó szakemberek sem.  A projekt által tervezett széles, interdiszciplináris összefogás hiánypótló szerepet tölt majd be mindkét térség életében.

Az adott cikk linkje: http://www.szmore.hu/2013/08/a-helyzetfelmero-kutatas-eredmenyei-is-novelik-a-szmore-hatekonysagat/

Vélemény, hozzászólás?