«

»

dec 02

Bejegyzés nyomtatása

Nyugdíjasoknak szerveztünk előadást a trükkös lopások megelőzése érdekében

Hogyan kerüljük el, hogy a figyelmünket elterelve meglopjanak minket? Mit tehetünk annak érdekében, hogy kisebb eséllyel váljunk áldozattá? A „SZMÖRE” keretében erről a témáról volt szó a napokban a pécsi Vasutas Művelődési Házban.

nyugdijasok_kozonsegTrükkös lopásnak az olyan lopást nevezzük, amikor az elkövetők elterelik a sértett figyelmét, mielőtt megkárosítanák, eltulajdonítanák az értékeit. Ez a bűncselekménytípus legfőképp az egyedül élő, jóhiszemű időseket veszélyezteti. Az áldozattá válást megelőző és áldozatsegítő „SZMÖRE” projekt emiatt szervezte meg azt az előadást, amelyre a Nyugdíjasok Egyesülete Pécs tagjainak számára, az aktuális közgyűlésük végén került sor.

A mintegy félszáz fős közönség előtt a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársa beszélt arról, milyen veszélyes helyzetek adódhatnak a mindennapok során, és hogy melyik szituációt miként előzhetik meg az idős emberek. Az előadó így a többi közt arra is felhívta hallgatói figyelmét, hogy bevásárláskor készpénz helyett bankkártyát használjanak; a PIN kódot ne tegyék a bankkártya mellé; amikor bankautomatából pénzt vesznek fel, előbb mindig bizonyosodjanak meg arról, hogy senki sincs körülöttük és senki nem látja sem a kódot, sem az összeget; nyilvános helyen soha ne számolják meg, mennyi pénz van náluk; mindig csak annyi készpénzt vigyenek magukkal, amennyire feltétlenül szükségük van; vásárlás után, amikor a kocsijukba pakolnak, ne az utastérbe, hanem a csomagtartóba tegyék táskájukat, értékeiket; a lakásukba pedig sose engedjenek be idegent, bármilyen indokkal is próbál az bejutni.nyugdijasok_eloado

Azt reméljük, hogy az elhangzott nagyszámú hasznos tanácsot betartva sokaknak sikerül elkerülniük, hogy a jövőben bűncselekmény áldozataivá váljanak. Annak érdekében pedig, hogy a nyugdíjasok a „SZMÖRE” egyéb segítő szolgáltatásait is megismerjék, a rendezvény valamennyi résztvevője kapott példányt a projekt kommunikációs kiadványából, szórólapjából és egyéb információs anyagaiból is.

Az adott cikk linkje: http://www.szmore.hu/2013/12/nyugdijasoknak-szerveztunk-eloadast-a-trukkos-lopasok-megelozese-erdekeben/

Vélemény, hozzászólás?